go

raä 142, Lyse sn

Bronze Age rock carvings and paintings.

The Lyse rock painting was found from the known rock carving site in spring 2008 by archeologists Tommy Andersson and Andreas Toreld. Andreas kindly showed me the place and some other prehistoric sites in the Lysekil area. I also had a possibility to meet Tommy in the lovely rock carving site in Högsbyn, Tisselskog.

To see the enhanced images of the painting take the cursor over the close-ups in following pages.

Keväällä 2008 tehdyn dokumentoinnin yhteydessä arkeologit Tommy Andersson and Andreas Toreld löysivät Lyse 142 -kalliopiirroskentän yhteydestä heikoksi kuluneen kalliomaalauksen. Kalliomaalaus on ensimmäinen, joka on löydetty kalliopiirroksen yhteydestä. Kalliopiirros ja -maalaus sijaitsevat pystykalliossa, jota suojaa yläpuolella oleva lippa. Kalliomaalauksesta on tunnistettavissa vene, joka on muodoltaan hyvin samankaltainen kuin viereen hakattu kalliopiirros. Maalauksen punainen väri on hyvin kulunut, minkä takia maalausta ei ole aiemmin havaittu. Pronssikautisiksi ajoitettujen kuvien lisäksi kalliossa on myös nykyajan hakkauksia ja maalattuja merkkejä.

Tapasin Andreas Toreldin sattumalta Torsbyn kalliopiirroksilla, hän opasti minua Lysen maalaukselle samoin kuin muutamille muille alueen muinaisjäännöksille. Tommy Anderssonin tapasin seuraavana päivänä Högsbyn kalliopiirroksilla.

Vie osoitin seuraavien sivujen lähikuvien päälle, niin näet kuvan, jossa maalauksen väriä on vahvistettu.

go Landskapsarv
go Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar

 

go

Scandinavian Rock Art
2008