Vaskivuori

Luumäki

Esihistoriallinen kalliomaalaus, jossa on tunnistettavia kuvioita.
Prehistoric rock painting with identifiable figures.

Elkiänjärven koillisreunalla kohoavan Vaskivuoren pitkä kallioseinämä kohoaa suoraan vedestä. Kallion alaosassa on väriä ja kuvioita useassa kohdassa sadan metrin matkalla. Pohjoisimmassa kohdassa kalliossa on lähinnä epämääräisiä pystyjälkiä. Niistä joissain on hieman ihmismäistä muotoa.

Noin 70 metriä etelämpänä on kallionkulmaus, jossa on punaisia jälkiä kahdella sivulla. Vasemmalla on epämääräisiä pystyjälkiä. Kulmauksen oikealla sivulla, noin metrin korkeudella vedenpinnasta, on Vaskivuoren selkein hahmo – koukkupolvinen ihminen, jonka alas taipuvat käsivarret muodostavat laajan kaaren. Vasemmalla käsi kaartuu pidemmälle kuin oikealla. Pää on viivamainen, se vain jatkaa vartalon linjaa. Ihmisen korkeus on noin 40 cm. Ihmishahmon yläpuolella on heikommin erottuva, tukevavartaloinen, sivusta kuvattu ihmishahmo.

Ihmishahmosta parikymmentä metriä edelleen etelään on kallion alaosassa hyllymäinen muodostuma, jossa on muutamia värijälkiä. Seuraavassa kallionlohkossa ovat Vaskivuoren eteläisimmät maalaukset – kahden käärmemäisen kulmaviivan pari. Viivojen pituus on noin 40 cm. Oikeanpuoleinen viivoista on leveämpi. Sen alaosa on selkeästi haaroittunut ja myös yläosassa on nuolimainen lisäke. Kuviot sijaitsevat varsin alhaalla voimakkaasti sisäänpäin kallistuvassa kalliossa.


Suomen kalliomaalaukset