Vitträsk

Kirkkonummi

Esihistoriallinen kalliomaalaus, jossa on tunnistettavia kuvioita.
Prehistoric rock painting with identifiable figures.

Vitträskin itärannalla kohoaa komea kallio. Kallion jyrkässä rinteessä, noin 15 metrin korkeudella vedenpinnasta on leveähkö terassi, jonka kohdalla kallio kohoaa hieman sisäänpäin kääntyen. Terassin kohdalla useita maalausjälkiä, joista ainakin kahdessa on verkkomaista muotoa. Vitträskin maalaus on ensimmäinen Suomesta löytynyt kalliomaalaus. Ilmoituksen muinaistieteelliselle toimikunnalle teki säveltäjä Jean Sibelius vuonna 1911.

Kuvioista vasemmanpuoleisin, kooltaan noin 40 x 50 cm, on parhaiten säilynyt. Suorakaiteen muotoinen kuvio on täytetty vinosti kulkevin viivoin, joiden tarkkaa kuviota on vaikea tavoittaa. Kuvion sivuilla on lyhkäisiä, vinosti alas suuntaavia "hapsuja" ja alareunassa alhaalla haarautuvia pystyvetoja.

Vitträskin toinen verkkokuvio sijaitsee hieman ensimmäisestä oikealle. Kuviosta on säilynyt lähinnä oikea puoli. Vasemmalla on jäljellä vain pieniä värijälkiä. Kuvion rytmi on hyvin samankaltainen ensimmäisen kanssa.

Toisesta kuviosta yläoikealle on viiden päällekkäisen, hieman kaartuvan viivan sarja. Kallio viivaryhmän vierellä on lohjennut ja vienyt osan kuviosta mennessään. Tämän oikealla puolen on väriä vielä ainakin kahdessa kohdassa, mutta niistä ei hahmotu tunnistettavia linjoja.


Suomen kalliomaalaukset