Uittamonsalmi

Mikkeli (Ristiina)

Neliosainen esihistoriallinen kalliomaalaus, jossa on tunnistettavia kuvioita.
Prehistoric rock painting with identifiable figures. Four sites.

Uittamonsalmen rannalla kalliota on maalattu neljässä eri kohdassa, kaikki maalaukset ovat korkealla vedenpinnan yläpuolella. Maalauspaikoista läntisin sijaitsee kulkukelpoisen terassin yläpuolella. Se on paikoista ainoa, jonne pääsee ylhäältä laskeutumalla. Muut paikat tavoittaa vain järven puolelta. Ensimmäisen ryhmän selvin kuvio on kaunispiirteinen jalaton hirvi. Tästä yläoikealle on kahden veneen pari, jonka alla on ihmishahmojen ryhmä sekä ilmeisesti pitkäjalkainen, päätön hirvi. Oikealla on vielä tuhoutuneita jälkiä, joiden joukossa on ainakin yksi venekuva.

Toinen ryhmä on Uittamonsalmen suurin. Ryhmä sijaitsee korkealla kalliossa. Vain alimmat kuviot voi hankalasti tavoittaa kallionkielekkeeltä, muita voi tarkkailla vain alhaalta rantakivikolta. Ryhmää hallitsee ylimmäksi maalattu suuri hirvi, jonka jalat ovat taipuneet juoksuun. Hirven alla on tiivis kuviokeskittymä, josta tunnistaa ainakin kaksi päällekkäistä venekuvaa sekä viisi ihmishahmoa, joista yhdellä on kolmiomainen pää ja vartalo. Myös hirven takana on mahdollisesti suurikokoinen ihmishahmo. Hieman alempana kallionkulmaan on maalattu hienopiirteinen hirvi. Tästä alas vasemmalle on ensin väriläikkä ja sitten, ryhmän alimpana hahmona, nelijalkainen, viivalla piirretty eläin, jonka pää vaikuttaa hyvin pieneltä. Nelijalkaisen eläimen vierellä on ainakin neljä väriläiskää, joista voi tunnistaa hirven tai kalan muotoa.

Kolmas ryhmä on myös korkealla kalliossa ja vaikea tavoittaa. Ryhmään kuuluu vain kaksi kuvaa – venekuva sekä suuripäinen ihmishahmo allekkain kalliossa. Ihmishahmo on kovin kulunut, mutta siltä on tunnistettavissa silmät ja nenä. Vartalo on erikoisen symmetrinen. Taitettujen käsien linja jatkuu taitetuissa jaloissa. Jalkojen välissä on värijälki.

Neljännen ryhmän ainoa kuvio on pyöreäpäinen ihmishahmo, jonka pään päällä on värialue. Kuvio on korkealla kalliossa, mutta sen alla on kalliokieleke, jonne pääsee alhaalta kapuamaan.


Suomen kalliomaalaukset