Suomen kalliomaalaukset on ajoitettu 7000–3500 vuoden taakse. Tuolloin Suomessa vallitsi kivikautinen kulttuuri. Ajalle tyypillisiä olivat kampamaisella työlkalulla koristetut saviastiat. Näiden mukaan koko kulttuuria nimitetään kampakeraamiseksi kulttuuriksi. Maanviljelyä ei vielä tunnettu. Elanto hankittiin keräilemällä, metsästämällä ja kalastamalla.

Kalliomaalaukset on maalattu punavärillä kallionjyrkänteisiin. Maalausten yleisin hahmo on ihminen, useimmiten tyylitelty, edestä kuvattu hahmo, jonka polvet ovat koukussa. Eläinhahmoista yleisin on hirvi, joka esiintyy maalauksissa monenlaisina ja -kokoisina tyyppeinä. Muita maalauksissa esiintyviä eläimiä ovat esimerkiksi käärmeet ja kalat. Venekuvissa suoran tai kaarevan veneen päälle on vedetty pystyviivoja kuvaamaan miehistöä, kuvio voidaan usein tulkita myös sarviksi. Toisinaan kallioon on painettu maaliin kastettu käsi tai maalia on levitetty runsaasti kallioon. Usein maalauksen voimakkain väri on näissä piirteettömissä punaisissa pinnoissa.

Kalliomaalausten kuva-aiheita tulkitaan yleensä uskonnollisista ja uskomuksellisista lähtökohdista käsin. Koska tiedot kalliomaalausten ajasta on pienistä vihjeistä koottu, yksiselitteistä tai varmaa tulkintaa ei ole. Lisävihjeitä tulkinnoille on haettu mm. myöhemmin eläneiden pohjoisten alkuperäiskansojen keskuudesta. Viimeisimpien tutkimusten ja tulkintojen mukaan parhaan tulkintakehyksen maalausten kuva-aiheille ja sijainnille tarjoaa pohjoisten pyyntikansojen parissa harjoitettu shamanismi (Lahelma 2008).

Kalliomaalaukset on maalattu vesistöjen äärille, jylhiin kallioihin. Pystysuora tai sisään kääntynyt kallio on suojannut maalauksia. Kalliosta valunut piioksidi on peittänyt ne suojaavan kerroksen alle. Aika on muuttanut maalauspaikkoja. Usein veden pinta on laskenut. Maalaukset ovat jääneet korkealle kallioon tai koko kallio metsän keskelle veden paetessa sen luota. Pyhän paikan naapuriin on rakennettu kesämökki tai kaksi. Voimalinja kulkee kallion yli. Mutta yhä vielä useilla paikoilla kallio ja ympäristö ovat voimissaan ja luovat paikkaan merkillisen tunnelman.

alkuun