Salminkallio

Pälkäne (Luopioinen)

Esihistoriallinen kalliomaalaus, jossa on tunnistettavia kuvioita.
Prehistoric rock painting with identifiable figures.

Vedestä nousevan rinteen katkaisee pystysuora lohkareinen kallio. Sen alaosassa on tiivis maalaus. Kuvakentän jakaa kahteen osaan vaakasuuntainen halkeama, jonka reunaan on vedetty punaista väriä. Halkeaman yläpuolella oikealla on levinnyttä punaista väriä, josta nousee ihmishahmo. Hahmon kohotettuun oikeanpuoleiseen käteen liittyy käärmemäinen kulmaviiva. Myös ihmishahmon vasemmalla puolen
erottuu heikosti kaksi pystysuoraa viivaa. Vasemmalla vaakahalkeaman yläpuolella on heikommin säilynyt ihmishahmo. Halkeaman alapuolella on leveitä, pystyjä värijälkiä sekä vasemmalla alhaalla vielä kaksi ihmishahmoa. Molempien kädet on kohotettu.

Kun kalliota seuraa vasemmalle, löytyy vielä pari vähäisempää maalausjälkeä. Näistä jälkimmäisen yläpuolella kalliossa on ihmisprofiilia muistuttava luontainen muoto.

Pari metriä pääkentän oikealla puolen on kallion kulmassa runsaasti punaisia, suunnilleen peukalonpään kokoisia täpliä. Väri on tummempi ja rusehtavampi kuin tunnistetuissa maalauksissa. Jäljet lienevät luontaista väriä.


Suomen kalliomaalaukset