Sarvikangas

Oulu

Nykyaikaisia maalauksia.
Modern paintings.

Museoviraston rekisteriportaalista löytyi tieto Oulussa sijaitsevasta mahdollisesta kalliomaalauksesta. Kuvaus ei luvannut suuria: mustalla ja punaisella maalattu liekkimäinen kuvio sekä mustia pystyjälkiä siirtolohkareen pystyllä pinnalla. Kuulosti nykyajan maalaukselta, mutta kun olin lähistöllä, päätin käydä katsomassa paikan. Paikalle pääsyä haittasi tosin se, että maalauspaikan ympäristöön rakennetaan asuinaluetta ja lähin tie oli sen takia suljettu. Korvaava reitti löytyi kuitenkin hetken etsinnän jälkeen.

Kohde sijaitsee kauniissa mäntymetsässä. Maasto on kivikkoista, mutta tämä muita suurempi, noin kolmimetrinen lohkare erottuu maastossa hyvin ja näkyy viereiselle lenkkipolulle. Kiven luoteiskylki on pysty ja hieman kovera ja sinänsä hyvä maalauspinnaksi. Kivessä erottuukin tummia, kuluneita pystyjälkiä sekä ylhäällä ja oikealla hyvin heikosti myös jotain punertavaa. Tummista jäljistä piirtyy kirjaimia kolmessa rivissä: N... T... E... A..., mutta varmuutta niistä ei saa, eikä myöskään sanoja pysty tunnistamaan. Etenkin alimman rivin jäljet ovat hyvin huonosti hahmotettavissa. Myös punaiset jäljet ovat lähinnä aavistusta ja voivat olla myös luontaista väriä.

Pidän maalausta suurella varmuudella nykyaikaisena. Perusteena tähän on kuvioiden väri ja muoto. Liekkimäistä jälkeä en kivessä erottanut. Mahdollinen kuvio lienee kulunut pois viime vuosina, mikä sekin vihjaa melko tuoreesta kuviosta.


Suomen kalliomaalaukset