Pikku Kullaanjärvi

Raasepori (Pohja)

Ajan kuluttama esihistoriallinen kalliomaalaus, jossa on tunnistettavia kuvioita.
Weathered prehistoric rock painting with identifiable figures.

Järven keskiosan koillisrannalla kohoaa pystysuora kallio pienen rantakaistaleen takana. Kallion keskivaiheella seinämä puskee lähemmäs järveä ja kallistuu eteenpäin. Kuluneessa pinnassa on useita punaisia kohtia, jotka lienevät pääosin luontaista väriä. Noin kolmen metrin korkeudella on kuitenkin poikkeavia, heikoksi kuluneita punaisia jälkiä, joista kuvankäsittelyssä paljastui maalauksia. Kuvioista voi tunnistaa hieman vinoon maalatun ihmishahmon sekä tämän alapuolelle oikealle maalatun hirven. Ihmishahmolla on taivutetut polvet ja kohotetut kädet. Täyteisesti maalattu hirvi katsoo oikealle. Pää on kulunut ja osin jäkälän peitossa. Pään yläpuolella, kallionhalkeaman erottamana, näkyy kolme–neljä lyhyttä jälkeä, jotka kuvaavat mahdollisesti korvia ja sarvia tai sarvikruunua.

Metrin verran vasemmalla on edellistäkin heikompia jälkiä. Selvimmin erottuvat kalliohalkeaman yläpuolelle maalatut neljä lyhyttä jälkeä, jotka muistuttavat edellä mainitun hirven pään päällä olevia jälkiä. Halkeaman alapuolella on vaakasuuntaisia jälkiä, jotka voi nähdä eläimen vartalona. Tulkinta on kuitenkin epävarma.

Maalauskohdan vasemmalla puolen maa nousee yläspäin ja kallion edustalla kasvaa paksumpia puita. Parin metrin korkeudella maanpinnasta kalliossa on selvää punaväriä, joka kuitenkin jää osittain valkean jäkälän alle. Väri on levinnyttä eikä varmoja kuvioita voi erottaa, kuitenkin ylhäällä näyttäisi olevan neljä–viisi pystyä viivaa.

Turku–Helsinki-rautatie kulkee 300 metrin päässä järven lounaisrannalla.


Suomen kalliomaalaukset