Kajamonvuori

Masku

Kalliomaalaus, jossa on erikoisia kuvioita. Ajoitus avoin.
Rock painting with peculiar figures. Not dated.

Kajamonvuori sijaitsee Maskun Humikkalan kylän itälaidalla, lähellä Ruskon rajaa. Jyrkkärinteinen kallio on rautakautinen tai keskiaikainen linnavuori. Laella on kivivallin jäännöksiä.

Kallion pystysuoralla länsikyljellä on maalausjälkiä kolmessa kohdassa. Pohjoisin kohta on selvin. Kallioon on maalattu pystysuuntainen kaareva viiva (39 cm), jota leikkaa neljä poikkiviivaa. Kuvion alla olevan halkeaman alapuolella on heikommin säilynyt kaarenpätkä (15 cm), jota sitäkin leikkaa neljä poikkiviivaa. Kuvion alareuna on noin metrin alla olevan kapean kallioterassin yläpuolella. Terassi puolestaan on noin 1,2 metrin korkeudella maan pinnasta.

Toinen maalauskohta sijaitsee noin viisi metriä oikealle edellisestä. Maalaus on hieman korkeammalla. Sen alla on kapea terassi noin 2,8 metrin korkeudella. Maalauksen alareuna on vielä noin 65 cm ylempänä. Kallioon on maalattu kapea, kaartuileva pystyjälki (49 cm), jota leikkaa viisi poikkiviivaa. Jäljen yläosassa on muuta viivaa leveämpi. Kuviosta 25 cm vasemmalle on myös vähäinen maalausjälki.

Kolmas maalauskohta sijaitsee vajaa kolme metriä oikealle edellisestä, saman alas viettävän kallioterassin yläpuolella. Jälki on kallion kulmassa noin metrin korkeudella. Karkealla pinnalla on kuluneita maalausjälkiä 19 x 22 cm alueella. Kuviota niistä ei voi erottaa, mutta väri on selvää.

Kajamonvuoren maalausjäljet ovat monessa suhteessa kiinnostavia. Sijainti sopii esihistorialliseen, jopa kivikautiseen kontekstiin ja pysty kallio tarjoaa maalauksille tarvittavan suojan. Kuviot ovat kuitenkin erikoisia. Vastaavia ei tunneta muista Suomen kalliomaalauksista. Väri on kulunutta, mutta säilyneiltä osiltaan melko voimakasta. Jollain kohtaa ne ovat osin jäkälän alla. Kuitenkin myös vieressä sijaitseva leirikeskus antaa aiheen epäillä kuvien ikää.

Varmaa mielipidettä maalausten iästä ei voi antaa. Kuvat voivat olla hyvinkin vanhoja tai vain muutaman kymmenen vuoden ikäisiä.


Suomen kalliomaalaukset