näkymä näyttelystä


Ismo Luukkonen

Kirjoituksia Skrivningar Writings

valokuvakeskus Peri, Turku
8.12.2000–21.1.2001

 

Jäämeren rannalla, Altavuonon pohjukassa laakeat kalliot on hakattu täyteen kuvia. Samoin keskisen Ruotsin lohikosken keskelle jäävä kallioinen saari on kirjailtu täyteen eläinten ja ihmisten kuvia. Kalliopiirrokset kertovat pyyntiyhteisön elämästä ja uskomuksista viiden tuhannen vuoden takaisessa Pohjolassa. Samaan aikaan Suomessa maalattiin kuvia punaisella värillä pystysuoriin kallioihin. Aiheiden yhteydet naapureiden hakkaamiin kuviin ovat selvät, kulttuuripiiri on yhteinen.

Kalliopiirrokset on hakattu laakeisiin rantakallioihin. Parhaimmillaan ne ovat puolisen senttiä syviä, useimmiten ei sitäkään. Jos kallion kuluminen on ollut voimakasta kuvia tuskin erottaa. Useat kuvioista on löytönsä jälkeen maalattu esiin. Värinä on yleensä kalliomaalauksistakin tuttu punamulta. Tuore maali saa kuvat näyttämään vastatehdyiltä, mutta se ei silti syö kaikkea voimaa kuvioiden iättömyydestä.

Kuvasin Norjan ja Ruotsin kalliopiirroksia ja niiden ympäristöä kesällä 2000. Maisemakuvissa pääosaan nousee muinaisten kuvien suhde maiseman myöhempiin kerrostumiin, kun taas lähikuvat piirroksista antavat kuvioiden kertoa omaa tarinaansa. Kieli on outo, mutta sieltä täältä tavoittaa tuttuja sanoja. Yhteys viiden tuhannen vuoden taakse ei ole kokonaan katkennut.

 

Kalliotaidetta Skandinaviasta

cv

www.ismoluukkonen.net